Spare strøm: Dette kan du gjøre selv

Publisert 29. september 2022
Stue i en bolig med tidsstyrt belysning for å spare strøm
START STRØMSPARINGEN I DAG: I denne artikkelen gir vi deg tips som gjør at du kan redusere strømregningen umiddelbart.

I en vanlig enebolig går så mye som 55 prosent av strømmen til oppvarming*. Det betyr at du sannsynligvis kan redusere forbruket med små grep. Nedenfor finner du våre beste tips – som du kan gjøre selv, og som garantert gir utslag på strømregningen. 

Bytt fra lyspærer til LED-pærer

Hvis lampene dine er utstyrt med tradisjonelle glødepærer, er det på tide å bytte til LED. De varer lenger enn vanlige lyspærer, sparer strøm og er mer brannsikre.

En glødepære gir nesten like mye varme som lys. 95 prosent av energien som tilføres en glødepære blir til varme, mens bare 5 prosent blir til synlig lys. Til sammenligning kan en LED-pære gjøre om rundt 80 prosent av energien til lys*.

Det samme gjelder for sparepærer, men disse inneholder kvikksølv – i motsetning til LED. I sparepærer og lysrør er det litt kvikksølv, som slipper ut hvis disse knuses. Det gir minimal helserisiko, men det en god regel å fjerne alt glass og alle rester av kvikksølv når uhellet skjer. Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI).

Tips: Bruk lavenergipærer ute, i kalde rom og soner som ikke krever optimal belysning.

Taklampe med sparepære i metall
SPARETILTAK: Å bytte til LED er et bra tiltak for å spare strøm, om du har gamle halogen-lamper.

Skru ned varmen

For hver grad du senker romtemperaturen sparer du om lag fem prosent av kostnadene til oppvarming*. Kan det bli enklere?
Helsedirektoratet anbefaler en soveromstemperatur på 14 til 18 grader. Resten av boligen bør ikke være varmere enn 20 grader.

Tips: Senk romtemperaturen om natten. Du kan montere et koblingsur på panelovnene eller bruke varmepumpen til å senke natt-temperaturen når du ikke er hjemme. Det er ingen grunn til å varme opp boligen når du er bortreist. Bor du i et hus med mange rom? Da er det helt sikkert noen av dem som ikke trenger varme til enhver tid.

Vurder andre oppvarmingskilder

Er du blant dem som har strøm som eneste varmekilde? Du kan spare mye penger ved å varme opp hjemmet på andre måter, for eksempel med vedovn, peis eller varmepumpe.

Tips: En moderne, rentbrennende ovn gir mindre utslipp og mer varme.

Ta korte dusjer, og dropp badekaret

Det er lett å glemme at det koster penger å bruke varmtvann. Vi anbefaler å ta kortere dusjer og spre dusjingen utover flere dager hvis dere er mange i husholdningen. Senker du temperaturen og skrur av vannet når du såper deg inn, sparer du enda mer. Montering av sparedusj er et lønnsomt tiltak som kan halvere dusjkostnadene dine, ifølge ENØK.

 

Visste du at: En tradisjonell dusj kan bruke 20 liter vann i minuttet, mens en sparedusj vil redusere det til mellom seks og ti liter*.
Dersom du har en dusj som sløser vann, kan du med andre ord spare tre ganger så mye ved å skifte til et dusjhode med sparefunksjon.

KJAPP DUSJ: Jo mer tid du sparer i dusjen, desto mer kan du spare på strømregningen.

Skru av TV-en og trekk ut kontakten

Er du en av dem som har TV-en på til enhver tid? Da anbefaler vi å skru den helt av når du ikke bruker den. Det samme gjelder musikkanlegg og spillkonsoller i dvalemodus.

Visste du at: Ladere trekker strøm selv når de ikke er tilkoblet? Du kan spare strøm og penger, simpelthen ved å trekke ut kontakten.

Isoler hjemmet bedre

Hvis du merker at det trekker fra vinduer og dører, kan det være lurt å montere tetningslister. Bor du i et gammelt hus med tette vegger og uten mekanisk ventilasjon, bør du undersøke om dette er løsningen for deg. Trekk er nemlig nødvendig ventilasjon i mange tilfeller, fordi huset må puste.

Luft raskt og effektivt

Er du en av mange som gjerne har vinduet på gløtt gjennom en hel dag? Det stjeler energi fra oppvarmingskildene dine. Sett heller vinduene på vidt gap i noen minutter, så sparer du noen kilowatt der også.

Skru av lyset når du går ut av rommet

Selvfølge, sier du? Det er mange av oss som trenger en påminnelse.

*Fakta om strømforbruk i Norge er hentet fra: Enova.no, Sikkerhverdag.no (DSB), Enøk Norge og Huseierne.no

Sertifikater

Samarbeidspartnere